Broederschap

Ontstaan

Diepgang

Symboliek

Inwijding

Vrouwen

Actueel

Aspecten

Wist u dat

Home

Mannen en vrouwen

Tot een kleine anderhalve eeuw geleden was Vrijmetselarij alleen voor mannen.  In Frankrijk ontstond door het opkomen van de vrouwenemancipatie de ‘gemengde’ Vrijmetselarij, dus voor mannen én vrouwen.
Na de tweede wereldoorlog ontstonden in Europa ook organisaties van louter vrouwelijke vrijmetselaren. Daar zijn meer dan 20.000 vrouwen lid van.

Nederland

In alle ons omringende landen bestaan inmiddels al lang organisaties voor vrouwelijke Vrijmetselarij. In 2014 werd opgericht Vrijmetselarij voor Vrouwen Nederland. De eerste loge, De Waterspiegel, is in 2015 opgericht. Deze autonome pioniersloge werkt voorlopig op landelijk niveau. Onze leden komen soms dan ook van ver naar Gouda.

Wij zijn op eigentijdse wijze aan het werk. Wij oriënteren ons daarbij op de Nederlandse cultuur en op de maçonnieke (Vrijmetselaars-)gebruiken hier te lande. Uiteraard gaan wij onze eigen weg, al zoekend naar wat bij ons als vrouwen van nu past, zonder de traditie van bijna drie eeuwen Nederlandse Vrijmetselarij geweld aan te doen. Het speelse en tegelijk ernstige karakter met diepe betekenissen is het waard om met aandacht en liefde te bestuderen en te beoefenen.

Naast de gemengde Vrijmetselarij voor mannen en vrouwen en de aan vrijmetselarij verwante Orde van Weefsters, die de symboliek van het weven gebruikt, denken wij te kunnen voorzien in een behoefte die onder vrouwen bestaat. Het werken met de bouwsymboliek en de rijke continentale historie, gecombineerd met de gelegenheid om als vrouwen onder elkaar van gedachten te wisselen, vinden wij verrijkend.

De ritualen die de leden van de mannelijke vrijmetselarij van het Grootoosten der Nederlanden gebruiken hebben als basis gediend voor die van ons. De wijze waarop wij als vrouwen ermee werken bepaalt de bijna mystieke sfeer die de rituelen oproepen.