Broederschap

Ontstaan

Diepgang

Symboliek

Inwijding

Vrouwen

Actueel

Aspecten

Wist u dat

Home

Broederschap

De Vrijmetselarij is een wereldomvattende Broederschap. Dat betekent dat overal ter wereld mensen zijn aangesloten bij het doel van de Vrijmetselarij: streven naar een betere wereld, te beginnen bij zichzelf. Kenmerkend is, dat een vorm van inwijding gebruikt wordt, om de leden te stimuleren en te ondersteunen. De verbondenheid die daardoor ontstaat is een belangrijk aspect van de Vrijmetselarij.

 

Organisatie

Toch is er niet één overkoepelende organisatie die allen omvat.
DE Vrijmetselarij bestaat niet op die manier. Volgens de traditie is de eerste Grootloge (samengaan van vier plaatselijke loges) in 1717 in Londen het begin van de Vrijmetselarij. Maar het kan niet anders of er waren ook elders al loges, die op een vergelijkbare manier functioneerden.
De principes en doelstellingen van de Vrijmetselarij zijn op allerlei manieren uitgewaaierd. Er waren nog geen officiële uitgeschreven ritualen. De vormgeving en teksten zijn aangepast aan de groep, aan de cultuur, aan het land en aan de tijden waarin men leefde. Er zijn vele versies geschreven, door mensen die uiteindelijk in hun opvattingen ook allemaal kinderen van hun cultuur en tijd waren - en zijn. Dat is een proces dat nog steeds gaande is.
In kleding en symboliek, in tradities en gebruiken, zijn er veel verschillen in de wereld, maar vooral overeenkomsten. Die staan hier boven aangeduid.